Ομιλία Κωνσταντίνου Χρυσανθόπουλου με θέμα «Το Διαδίκτυο και η Σχέση Γιατρού-Ασθενούς»

Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. στον “Αστέρα” με καφέ-ποτό, ομιλητής ήταν ο ροταριανός Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος, Λοιμωξιολόγος, Ομ. Καθηγητής του Παν/μίου Πατρών, Πρόεδρος Πανελλήνιας Εταιρείας Γηριατρικής και Γεροντολογίας, και το θέμα της ομιλίας του ήταν:

«Το Διαδίκτυο και η Σχέση Γιατρού-Ασθενούς»

Ο ομιλητής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Η χρήση των sites πρέπει να είναι απλώς ενημερωτική- κανένα δεν κάνει διάγνωση ούτε και προσφέρει θεραπεία! Μέσα σε 25 χρόνια ο κόσμος άλλαξε. Γιατί;

Το 1993 το Cern (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία του παγκόσμιου ιστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από όλους τους χρήστες. Το 1996 ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν «ξεκίνησαν» το Google στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Το 2004 ο Μαρκ Έλιοτ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook ως μέλος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί τότε την έκταση της χρήσης του διαδικτύου και των social media και τις αλλαγές που θα έφερνε στη συμπεριφορά μας, μέσα σε 25 χρόνια. Το 2017 το 75% (Μ.Ο.) των ενηλίκων σε 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Το 59% (Μ.Ο.) χρησιμοποιούν smartphone  και το 53% (Μ.Ο.) λειτουργούν μέσω των social media (Pew Research Center).

25 χρόνια μετά, ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει με μία τελείως διαφορετική προσέγγιση την ενημέρωσή του σχετικά με την υγεία του.

Αναζητούμε online πληροφορίες για τον κατάλληλο / εξειδικευμένο πάροχο υγείας. Ενημερωνόμαστε online σχετικά με την πάθηση που μας απασχολεί και διερευνούμε εάν ο προτεινόμενος τρόπος είναι αληθινά ο πιο αποτελεσματικός. Ερευνούμε online για μια δεύτερη γνώμη ή κατεύθυνση. Ελέγχουμε online το profile του παρόχου υγείας που μας προτάθηκε.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Το 80% των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αναζητά πληροφορίες για θέματα υγείας μέσα από αυτό. Οι 2 στους 3 αναζητούν σε ιατρικά sites  και στα social media πληροφορίες για τα συμπτώματά τους πριν να επισκεφθούν τον ιατρό. Το 70% δηλώνουν ότι επισκέφθηκαν ιατρό που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. 1 στους 2 πιστεύει ότι η ενεργή συμμετοχή του ιατρού στο διαδίκτυο ενισχύει την επικοινωνία του μαζί του, εμπνέει εμπιστοσύνη και αισθάνεται ότι ο ιατρός βρίσκεται συνεχώς δίπλα του.

Το 85% των Ελλήνων δηλώνει ότι εμπιστεύεται το διαδίκτυο για την ενημέρωσή του σε θέματα υγείας (έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας).  Αυτό οφείλεται κυρίως στην ευχρηστία του και όχι τόσο στην πληρότητα, την ποιότητα και τον αριθμό των εξειδικευμένων διαδικτυακών τόπων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο παραπληροφόρησης του κοινού και τη δημιουργία λανθασμένων απόψεων και επικίνδυνων επιλογών.   Έτσι το διαδίκτυο αλλάζει τη σχέση με το γιατρό μας. Παρότι υπάρχουν αξιόλογα ιατρικά sites, εμφανίζεται ένα πλήθος ιστοσελίδων που παραπληροφορούν και εξαπατούν του επισκέπτες τους. Η χρήση τους πρέπει να είναι μόνο γενικά ενημερωτική.

Η παρουσίαση της ομιλίας με ένα κλικ εδώ!