Ομιλία με θέμα «Ο Ιπποκράτειος Όρκος σήμερα. Είναι εφαρμόσιμος;»

Στην καθιερωμένη συνάντηση του Ροταριανού Ομίλου Πάτρα, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 ομιλητές ήταν οι Ροταριανοί κ. Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, Νεφρολόγος, Άμισθος Καθηγητής Ιατρικής και ο κ. Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος, Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, οι οποίοι και αντήλλαξαν τις απόψεις τους για το θέμα

«Ο Ιπποκράτειος Όρκος σήμερα. Είναι εφαρμόσιμος;»

Οι δύο, γνωστοί για την ευρυμάθειά τους, ιατροί παρουσίασαν με επιχειρήματα τις σχετικά αντίθετες θέσεις τους. Ο κ. Χρυσανθόπουλος επέμεινε στην διαχρονική αξία του πνεύματος-αν όχι του γράμματος-του Όρκου επειδή απηχεί διαχρονικές αξίες αγάπης, αλτρουισμού, ήθους. Υποστήριξε πως παρ’ όλες τις αλλαγές στις κοινωνίες διεθνώς που επέβαλλαν την παρουσίαση ενναλακτικών μορφών του όρκου, εμείς τουλάχιστον οι Έλληνες γιατροί θα πρέπει να ομνύουμε σε αυτόν αναλλοίωτο. Ο κ. Διαμαντόπουλος δεν ασχολήθηκε με την αξία αυτού καθ’ εαυτού του όρκου. Περιορίσθηκε στην εξέταση του κατά πόσον η κοινωνία, στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι προετοιμασμένη να ακολουθήσει τις επιταγές του όταν εφαρμόζονται από τους γιατρούς. Έφερε σαν παράδειγμα τον σάλο που ξεσηκώθηκε από τη αφίσα κατά των αμβλώσεων και επίσης από την άρνηση ιατρού να προβεί σε άμβλωση νέας γυναίκας επειδή είχε λόγους συνείδησης. Σημειωτέον,  ο Όρκος απαγορεύει ρητώς την άμβλωση. Με αρκετά παραδείγματα σχολίασε την αντιφατική στάση της κοινωνίας και των κυβερνήσεων απέναντι στον όρκο. Τον επικαλούνται μόνο όταν ο γιατρός χρηματισθεί, ενώ ουδέποτε και πουθενά ο όρκος δεν ασχολείται με παρόμοια αδικήματα. Συμπερασματικά, η εν τω βάθει ανάλυση του θέματος άνοιξε την αυλαία για γόνιμο προβληματισμό.

Όπως ήταν φυσικό ακολούθησε ενδιαφέρων διάλογος

Παρέστησαν, εκτός από τους Ροταριανούς, ο Καθηγητής κ. Δ. Καρδαμάκης, οι Ομ. Καθηγητές κ.κ. Γ. Κοκκινάκης και Δ. Σιαβλής,  ο Υπ/τής του ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας Δρ. Τάκης Δημόπουλος, ο τ. Δ/ντής Παιδονευρολογίας του Καραμανδάνειου ΝΠ Δρ. Ν. Διαμαντόπουλος, η Ψυχίατρος Δρ. Κ. Σωτηριάδου, οι κυρίες  Κ. Τρίγκα, Γ. Βόμβα, Χ. Διαμαντοπούλου, Δ. Γεωργάκη, ο κ. Τ. Τσονάκας, η κ. Παρασκευοπούλου, ο κ. Καραγκιαούρης, ο κ. Α. Διαμαντόπουλος μετά συζύγου και πολλοί φίλοι μας.