Κωνσταντίνος Ξένος: Εθελοντισμός και προσφορά

Ο Κωνσταντίνος Ξένος αναφέρει ότι εντάχθηκε στον Oμιλο εντυπωσιασμένος από το έργο προσφοράς του στην κοινωνία
Με σύνθημα «το υπηρετείν υπεράνω εαυτού» τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου Πάτρας ενσαρκώνουν το πνεύμα του ανθρωπισμού με στοχευμένες κοινωνικές δράσεις που έχουν ως επίκεντρο την αρωγή προς το συνάνθρωπο.
Δρώντας παρεμβατικά στοχεύουν σε μια σύγχρονη κοινωνία αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, φιλαλληλίας, συναδέλφωσης, αλληλοκατανόησης και αξιοπρέπειας που πρέπει να απολαμβάνουν ισότιμα όλα τα μέλη της. Προσδοκώντας, παράλληλα, την ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, την προαγωγή του πολιτισμού και της υγείας, την άμβλυνση των ανισοτήτων, την υποστήριξη φορέων και συλλόγων που εκπροσωπούν ευπαθείς ομάδες, την ανάπτυξη του οργανωμένου εθελοντισμού.
Γι’ όλα αυτά μας μιλάει ο γνωστός συμπολίτης, Κωνσταντίνος Ξένος, σημερινός Πρόεδρος του Ομίλου ΡΟΤΑΡΥ Πάτρας.
Τι είναι το Ρόταρυ; Ποιος ο σκοπός και ο ρόλος του στην κοινωνία της Πάτρας; Πάνω σε τι άξονες δράσης στηρίζεται; Ποια είναι η φιλοσοφία του;
Το Ρόταρυ είναι ο μεγαλύτερος και από τους παλαιότερους εθελοντικούς οργανισμούς (ίδρυση 23-2- 1905) με περίπου 1,25 εκ. μέλη, που είναι ηγέτες επιχειρήσεων και επαγγελμάτων, που χορηγούν ανθρωπιστική προσφορά υπηρεσιών, ενθαρρύνουν τις υψηλές ηθικές αξίες σε όλα τα επαγγέλματα και βοηθούν στην οικοδόμηση της καλής θέλησης και της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ποιο είναι το έργο του μέχρι σήμερα;
Το Ρόταρυ μαζί με τη Unicef και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εμβολίασε από τα 1985 περισσότερα από 2,7 δις Παιδιά και επέτυχε κατά 99,9% την εκρίζωση της πολιομυελίτιδας από τον πλανήτη. Σε τοπικό επίπεδο αναφέρονται ενδεικτικά η κατασκευή και θωράκιση του χώρου του αξονικού τομογράφου του Καραμανδανείου, η κατασκευή δεξαμενής πυρόσβεσης 165 κ.μ. στον Κρίνο, η αγορά και τοποθέτηση πυροσβεστικού εξοπλισμού σε 3 αγροτικά οχήματα κοινοτήτων του νομού, η δωρεά ενός σύγχρονου Drone στην Αστυνομία Πατρών, η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του χώρου αναμονής του Ακτινοθεραπευτικού του ΠΓΝΠ, ο εξοπλισμός σχολείων με εποπτικό υλικό και υπολογιστές, οι εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις. Eν όψει της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από τον covid 19, παραδόθηκε άμεσα υπερσύγχρονος αναπνευστήρας στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ και έχουν παραγγελθεί σύγχρονοι φορητοί υπερηχογράφοι και καρδιογράφοι για το Καραμανδάνειο και το Κ.Υ Αγ. Αλεξίου. Επιπλέον ενισχύσαμε με φορητούς υπολογιστές μαθητές λυκείου, σχολείου των Καλαβρύτων. Ακόμη συμβάλλαμε στην δωρεά εξοπλισμού για τις ανάγκες φύλαξης των συνόρων στον Έβρο.
Θεωρώ ότι μέσα στους «κόλπους» του, αναδεικνύεται η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση προκειμένου να παρεμβαίνετε στα κοινωνικά προβλήματα της πόλης μέσα από δραστηριότητες και εκδηλώσεις, κινητοποιώντας κι ενεργοποιώντας τους πολίτες για το κοινό καλό.
Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις του ΡΟ Πάτρα είναι ανοικτές σε όλους και γνωστοποιούνται στα μέσα ενημέρωσης. Κάθε χρόνο έχουμε 25-30 προσκεκλημένες ομιλίες από Πανεπιστημιακούς και άλλους ειδικούς, σε θέματα της ειδικότητός τους αλλά και της επικαιρότητας.
Η δυναμική του Ομίλου σας ικανοποιεί;
Πάρα πολύ. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στη δύναμη του Ομίλου πολλοί νέοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων δίνοντας νέα πνοή στον ιστορικό Όμιλο (2ος αρχαιότερος στην 2470 Ροταριανή Περιφέρεια, έτος ιδρύσεως το 1935, 49 μέλη σήμερα).
Υπάρχει ανταπόκριση από το Πατραϊκό κοινό στο έργο του;
Ναι υπάρχει. Η ενίσχυση Ιδρυμάτων (Αντωνοπούλειο, Κωνσταντοπούλειο, ΣΟΨΥ, Άσυλο Ανιάτων κλπ.) τυγχάνει ευρείας δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο κύκλος των φίλων του Ομίλου. Σε αυτό βοηθάει επίσης και η σύγχρονη ιστοσελίδα μας www.rotarypatra.gr.
Ποιες οι πρακτικές και τα προγράμματα που εφαρμόζετε στις συνεργασίες σας με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, ομάδες και κέντρα για τη στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων περιθωριοποιημένων ομάδων;
Αρκετά μέλη μας είναι ταυτόχρονα μέλη σε διάφορους φορείς και οργανώσεις, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε τα προβλήματα, να συνεργαζόμαστε με τις Διοικήσεις τους και, στο μέτρο του δυνατού, να προσφέρουμε τη βοήθειά μας.
Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να τεθείτε επικεφαλής του Ρόταρυ;
Η θητεία του Προέδρου είναι ετήσια και συνεπώς όλα τα μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να προσφέρουν από τη θέση του Προέδρου. Εντάχθηκα στον Όμιλο εντυπωσιασμένος από το έργο προσφοράς στην κοινωνία. Εκ των υστέρων βρέθηκα να έχω κάνει πολύ καλούς φίλους που συμμερίζονται το πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς.
Τι σας εμπνέει στον εθελοντισμό; Τι εισπράττετε μέσα από αυτόν;
Την ικανοποίηση της προσφοράς στους έχοντες ανάγκη, αλλά και την αίσθηση ότι μπορείς να είσαι χρήσιμος στην κοινωνία.
Στην εποχή μας, με τι είδους κοινωνικούς προβληματισμούς έρχεστε αντιμέτωπος;
Την αίσθηση ότι η Πολιτεία πρέπει να είναι περισσότερο ενεργή στην αντιμετώπιση των πολλών κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και την μοναξιά των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
Ακούτε πάντα την κοινωνική «φωνή»;
Οπωσδήποτε, ασχέτως του εάν συμφωνώ πάντα με αυτήν.
Πώς μπορούν οι άνθρωποι που βιώνουν μία δύσκολη κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα να βρουν ένα νέο νόημα στη ζωή και να μην παραιτηθούν;
Θα πρότεινα να ενταχθούν σε μία εθελοντική ομάδα. Η χαρά που νοιώθεις όταν μπορείς να προσφέρεις, όχι μόνον υλικά, είναι ανυπολόγιστη.
Στην εποχή της κρίσης, τι έχει χαθεί;
Η σιγουριά για το μέλλον, το οποίο θεωρούσαμε ως δεδομένο.
Πώς μπορεί ο ρόλος του Ροταριανών να είναι βοηθητικός στη σημερινή κοινωνία;
Ως μέλη ενός διεθνούς Οργανισμού μπορούν να κινητοποιήσουν και να αξιοποιήσουν πολλαπλάσιες πηγές χρηματοδότησης για σωστά σχεδιασμένα προγράμματα. Π.χ. οι ανωτέρω προσφορές στον τομέα της Υγείας υλοποιούνται σε σημαντικό βαθμό με χρηματοδότηση Ροταριανών από το εξωτερικό.
Υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι το Ρόταρυ αποτελεί τον «προθάλαμο» της Μασονίας. Τι απαντάτε σε αυτές;
Tο Ρόταρυ δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την μασονία. Καμία απολύτως!! Είναι ένας οργανισμός απολύτως ανεξάρτητος και η μόνο «εταιρική» σχέση που έχει είναι με τον ΟΗΕ, του οποίου αποτελεί διεθνή εταίρο.
Όπως προανέφερα είναι ένας Διεθνής εθελοντικός οργανισμός, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, που χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια όπου, όποτε χρειάζεται και σε όποιον έχει ανάγκη, χωρίς να εξετάζει γλώσσα, φυλή, θρησκεία ή άλλες πεποιθήσεις.
Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, σε μια δημοκρατική κοινωνία, να υποψιάζεται ή να πιστεύει ο,τιδήποτε. Αυτό άλλωστε είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Ωστόσο, οι διάφοροι ισχυρισμοί του καθενός που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν μειώνουν την τεράστια σημασία και προσφορά του Ρόταρυ τα τελευταία 115 χρόνια.
Τι άλλα σχέδια έχετε για το μέλλον;
Εκτός από την καθιερωμένη στήριξη Ιδρυμάτων έχουμε μελετήσει και προγραμματίσει την ανακαίνιση της Παιδιατρικής πτέρυγας του Καραμανδανείου, έργο αρκετά δαπανηρό και ελπίζουμε με τη βοήθεια Ροταριανών και άλλων χορηγών να την υλοποιήσουμε μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

 

Συνέντευξη
στην
Ανθη Ροδοπούλου
Πηγή: pelop.gr